Почивки
Екскурзии
Екскурзия до Индия, Непал и Бутан
Екскурзия до Индия, Непал и Бутан
Делхи, Индия
13 дни / 11 нощувки

от 5470
лв.Дати на отпътуване:


Транспорт:
Самолет 

ВЕЛИКОЛЕПНИТЕ ИНДИЯ – БУТАН – НЕПАЛ
АКЦЕНТИ ПО ПРОГРАМАТА: АГРА, ДЖАЙПУР, ДЕЛХИ, КАТМАНДУ, ТХИМПХУ, ПАРО
13 дни / 11 нощувки

ПРОГРАМА:

ПЪРВИ ДЕН 20.02.2019 - ВТОРИ ДЕН 21.02.2019 / София – Истанбул – Делхи - Агра
Заминаване от Летище София, Терминал 2, с редовен полет на авиокомпания Турски Авиолинии, София – Истанбул – Делхи. Багажът се чекира директно до Делхи. Пристигане в Делхи в 04:35 ч. Посрещане на летището в Делхи от представител на фирмата – партньор. Трансфер до Агра (210 км., 4 ч.). По път спирка за освежаване и закуска. Настаняване в хотела към 14 ч.
След обяд посещение на Агра Форт, изключителен пример за Моголската архитектура. Тук се е помещавала и управлявала Моголската империя поколения наред. Седалището и администрацията на Моголския владетел Акбар също са били в крепостта. Той издига първите стени, порти и сгради по източния бряг на река Ямуна. Шах Джехан строи впечатляващи квартали и джамии, а Аурангзеб строи външните укрепления.
Свободно време. Вечеря. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН 22.02.2019 / Агра – Джайпур
Рано сутринта посещение на Тадж Махал.
В продължение на 22 години, 20 000 мъже са участвали в изграждането на Тадж Махал. Белият мрамор, използван за направата му, се е добивал на 200 мили разстояние и се транспортирал до строителната площадка с флота от 1000 слона. Тадж Махал е построен в средата на XVIII век от Мумтаз Махал. Тадж Махал e едно от чудесата на света. Ще имате достатъчно време, за да разгледате отблизо и да затаите дъх пред този архитектурен шедьовър.
Закуска в хотела.
Трансфер до Джайпур (около 265 км., 6-7 часа). По пътя се посещава Фатехпур Сикри, червеният пустинен пясъчно-каменен град, построен от Моголския император Акбал Велики, като негова столица и дворец, в края на XVI век. Той е изоставен скоро след като е построен, когато местните кладенци са пресъхнали. Днес Фатехпур Сикри е в почти същото състояние, както преди 300 години. Този град е едно изключително място, което удивлява хората с добре запазените си сгради.
Пристигане в Джайпур и настаняване в хотел.
Вечеря и нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН 23.02.2019 / Джайпур
След закуска се посещава крепостта Амбър. Махараджа Мансайн започва изграждането на крепостта през XVIII век. Тя е била седалището на властта преди построяването на Двореца в Джайпур.
Изкачване до крепостта на слон (или алтернативно с джип). След като се изкачите на върха, следва разходка из комплекса, състоящ се от вътрешни дворове и зали. Много от стаите разполагат с възхитителни стенописи, със скъпоценни камъни и огледала, инкрустирани в стените. Най-завладяващ е Шийш Махал (зала на огледалата), където светлината на една единствена лампа се отразява в много огледала и осветява цялата стая. По път към Амбър се разглежда “Дворецa на ветровете", познат като Хава Махал.
Следва посещение на Розовия град - "Домът на раджите". Посещава се Двореца-музей, където се помещава колекция носии от щата Раджастан, както и арсенала на Моголската династия и раджпутите, включващ мечове с различни размери и форми. Много антики, които са принадлежали на кралското семейство, също се намират тук. В галерията към музея има колекция от картини, килими, кралски принадлежности и редки астрономически творби на арабски, персийски, латински и санскрит. Вечерта се посещава Обсерваторията Джантар Мантар, следвана от местните пазари.
Свободно време. Вечеря и нощувка.

ПЕТИ ДЕН 24.02.2019 / Джайпур – Делхи
След закуска отпътуване за Делхи (250 км., 5-6 часа). Настаняване в хотела. Свободно време. Вечеря и нощувка.

ШЕСТИ ДЕН 25.02.2019 / Делхи
Закуска. Обиколка на старата част на Делхи. Посещава се Джама Масджид, една от най-големите джамии в Азия. Това е последната архитектурна забележителност на Мугълския Император Шах Жахан. Построена е през 1658 г. с помощта на 5000 занаятчии. Размерите й са 65 м. на 35 м., а дворът е с площ от 100 кв.м. Има капацитет от 25 000 поклонници. Минава се покрай Червената крепост, построена през XVIII век. Посещава се паметника на Махатма Ганди. Следва обзорна обиколка на новата част на Делхи. Посещават се Индийската Порта (42 бр. камъни са вградени в тази арка в памет на индийските войници загинали през Втората Световна война), сградата на Парламента и Резиденцията на президент, гробницата на Хумаюн - една от първите сгради в типичния стил за Мугълската династия. Следва посещение на Кутуб Минар, най-високата каменна кула в Индия и пазар в Дили Хаат.
Свободно време. Вечеря и нощувка.

СЕДМИ ДЕН 26.02.2019 / Делхи – Катманду
След закуска трансфер до летище Делхи за полет до Катманду. Посрещане на летището в Катманду от представител на фирмата – партньор. Трансфер и настаняване. Свободно време за почивка. Вечеря и нощувка.

ОСМИ ДЕН 27.02.2019 / Катманду
След закуска разглеждане на забележителностите на Катманду. Посещават се Сваямбунат, площад Дурбар.
Сваямбунат: Сваям на Санскрит означава личност, от тук произлиза Сваямбунат - „Създаден от самосебе си“. Тибетското значение на Сваямбунат е „Изключителни дървета“. Този религиозен комплекс е построен преди 2500 години, известен е още като Храма на маймуните, тъй като тук живеят свещени маймуни. Храмът се намира на 3 км от центъра на града и е разположен на 70 м височина в западната част на хълма на Катманду. От тук се открива невероятна гледка към Катманду. Тази Будистка Ступа се слави с добра репутация както сред Будистите, така и сред Индусите. Сваямбунат е най-красивото място, символ на религиозната хармония в Непал.
Площад Дурбар в Катманду днес е известен като Хануман Дока - името произлиза от статуята на Хануман, маймуната поклонник на Бог Рам. Тук е разположен и Дворецът Хануман Дока. Много от дворците и храмовете на площад Дурбар са били построени по време на царуването на империя Мала (1200 - 1768) и отразяват най-отличителния архитектурен стил на Непал - Нювари. Тази важна историческа забележителност е обявена от ЮНЕСКО за световно културно наследство. На тази малка площ са разположени десетки сгради и статуи, като: Кащамандап - дървена сграда, за която се казва, че е дала името си на град Катманду; Храм Таледжу - един от най-старите храмове на площада, този храм с 3 покрива във формата на пирамиди е пример за характерния Нювари архитектурен стил; Кумари Гар - домът на "Кумари" или живата богиня, Храмът Шива Парвати, Кал Бхаираб и др.
Следва отпътуване за Патан – един от трите кралски града в долината, който се намира на около 5 км южно от Катманду, на южния бряг на река Багхмати. Патан е център на будистката и индуската култура. Градът е пълен с религиозно изкуство, храмове и манастири. Това е град на будистки паметници, индуски храмове и фини дърворезби. Лалитпур е името на този град, който означава „град на красотата". Градът е известен като рай на изящните изкуства. Един забележителен паметник тук е Храм от 17 век, посветен на индуския Бог Кришна - Кришна Мандир, изграден изцяло от камък с редки каменни резби по стените.
Този ден ще имате възможност срещу допълнително заплащане да се насладите на едночасов планински полет, организиран от местна авиокомпания, с гледки към величествените Хималайски върхове, включително Еверест. Това е възможно най-близкото приближаване до върховете без да е нужно да се изкачвате. Няма междинно кацане, така че всички гледки са само от самолета. Продължителността на полета е около 45 – 60 мин. Самолетът е Jetstream-41, произведен от British Aerospace. Само 19 места са на разположение от общо 30 места капацитет на самолета по време на полета. Полетът се състои в зависимост от метеорологичните условия. Полетите са само сутрин между 6:15 ч. и 10 ч.
Вечеря и нощувка.

ДЕВЕТИ ДЕН 28.02.2019 / Катманду
След закуска целодневна екскурзия из забележителностите на град Бхактапур. Той е световно известен със своето елегантна изкуство, страхотна култура и специфичния начин на живот на местното население. Древният град е също познат под различни имена "град на културата", на "Живо наследство" и "Културното съкровище на Непал". Бхактапур прилича по-скоро на огромен открит музей. Монументалните шедьоври в Бхактапур са безброй, и всеки от тях е по-привлекателен от другия. Бхактапур е разположен на 14 км източно от Катманду. Площад Дурбар на Бхактапур е скъпоценния камък не само на Бхактапур, но и на цялата нация. Най-завладяващите структури тук са световноизвестният Дворец с 55 прозореца, Голдън Гейт, Голямата камбана, Храмът Сидхи Лаксми и Храмът на Шива. На площад Таумадхи е разположен храма Ниатапола, който датита от 1702 г. Колосалната пет етажна постройка е най-високият храм - пагода в страната.
След обяд се разглежда най-почитания индуистки храм в Непал – „Пашупанипат”, построен в чест на бог Шива през XVII век край бреговете на свещената река Багмати, непалския еквивалент на Ганг. Следва будистката ступа Буданат, около която се е формирал тибетският квартал на Катманду. Низ от богомолци обикаля трикратно светинята по часовниковата стрелка – религиозен жест, равностоен на прекръстване в християнска църква.
Вечеря и нощувка.

ДЕСЕТИ ДЕН 01.03.2019 / Катманду – Паро – Тхимпху
Закуска в хотела. Трансфер до летището в Катманду за полет до Паро. Пристигане в Паро и трансфер до хотела в Тхимпху.
Град Паро е разположен е в долината Паро, на около 22 км. югозападно от столицата Тхимпху. Това е исторически град с много свещени места и исторически сгради, разпръснати из района. В града е разположено летище Паро, което е единственото международно летище на Бутан. Столицата на Бутан Тхимпху е запазила своя чар, изпъстрена с ярко боядисани красиво декорирани фасади, които и придават средновековен и древен вид.
След обяд следва Ппосещение на Националния Мемориал Хортен - ступа, построена през 1974 г. в чест на на боготворения трети крал на Бутан. Това е известна забележителност в Тхимпху със златни кули и камбани. Следва посещение на Ташичо Дзонг – една от визитните картички на Тхимпху – представлява крепост и будистки манастир. Тази забележителност удивлява пътешествениците с невероятно красиви фасади и вътрешна декорация. Следващата забележителност е Buddha Point - Great Buddha Dordenma - огромна статуя на Буда, с която се отбелязва 60тата годишнина на четвъртия крал на Бутан. В самата статуя се намират над 100 000 малки позлатени статуи на Буда.
Вечеря и нощувка в хотел в Тхимпху.

ЕДИНАДЕСЕТИ ДЕН 02.03.2019 / Тхимпху – Паро
Закуска в хотела.
Посещение на Националната Библиотека, която е основана през 1967 г., за да съхрани и насърчи богатото културно и религиозно наследство на Бутан. Следва посещение на Института за традиционни изкуства (Institute for Zorig Chusum), където се изучават 13 традиционни бутански изкуства и занаяти. Тези традиционни занаяти представляват стотици години знания и способности, които са предавани през поколенията. Обиколката завършва с посещение на Музея на текстила в Тхимпху - от създаването си през 2001 г., музеят има значително национално и международно внимание и е събрал значителна колекция от антични текстилни произведения от Бутан.
Следобяд отпътуване за Паро (ок. 1 ч.). Посещение на Та Дзонг – разположен е на хълма, извисяващ се над Ринпунг Дзонг. Представлява древна наблюдателна кула, която от 1967 г. насам е Национален музей на Бутан. Той е един от най-добрите в Азия и в него има разнообразни колекции: статуи, марки, оръжия, бойни доспехи и др. Следващото посещение е Ринпунг Дзонг - манастир-крепост, издигащ се над долината на град Паро. В продължение на векове тази внушителна пететажна сграда служи като ефективна защита срещу многобройните нападения на тибетците. Вечеря и нощувка в хотел в Паро.

ДВАНАДЕСЕТИ ДЕН 03.03.2019 / Паро
Закуска в хотела. Сутришна екскурзия до Такцанг Лакханг, известен и като Паро Такцанг (продължителност ок. 5 ч. - само вървене) – това е манастир, разположен на скала на 3120 м., на 700 м. над долината, където е разположен град Паро. Името на манастира се превежда като Леговището на тигъра. След опустошителен пожар манастирът е напълно възстановен през 2005 г. Следва посещение на Кичу Лакханг – важен будистки храм. Построяването на храма отбелязва и навлизането на Будизма в Бутан.
Вечеря и нощувка в хотел в Паро.

ТРИНАДЕСЕТИ ДЕН 04.03.2019 / Паро – Катманду – Истанбул – София
След закуска, трансфер до летището в Паро за полет до Катманду. Последващ полет до Истанбул. Следва полет Истанбул - София.

Цените са в лева, на човек в двойна стая и включват:
 • Самолетен билет София – Истанбул – Делхи // Катманду – Истанбул – София с авиокомпания Турски Авиолинии с включени летищни такси;
 • Самолетен билет за полет Делхи – Катманду;
 • Самолетен билет за полет Катманду – Паро – Катманду;
 • Всички трансфери с автобус с климатик. Само в Бутан трансферите се осъществяват с автобус без климатик;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Howard Plaza The Fern 4* или подобен в Агра, Индия - www.howardplazaagra.com;
 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел Park Regis 4* или подобен в Джайпур, Индия - www.parkregisjaipur.in;
 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел Piccadilly 5* или подобен в Делхи, Индия - www.piccadilyhotels.com;
 • 3 нощувки със закуски и вечери в хотел Grand 4* или подобен в Катманду, Непал - www.grandhotelnepal.com;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Ariya или подобен в Тхимпху, Бутан www.ariyabhutan.com;
 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел Ravens Nest Resort или подобен в Паро, Бутан www.hotel.bt/hotels-in-paro/ravens-nest;
 • Всички входни такси по програмата;
 • Изкачване на слон (или с джип) в Амбер форт в Джайпур;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 10 000 евро при ЗАД "Армеец";
 • Екскурзовод на руски език в Индия и на английски език в Непал и Бутан;
 • Представител на туроператора по време на пътуването при група от минимум 15 човека;
 • Английско говорещ представител на фирмата - партньор в Индия при посрещанията и изпращанията на летище;
 • Виза за Бутан. Условия за издаване на виза за Бутан: до 4 седмици преди пътуването се предоставя цветно копие от задграничния паспорт и е нужно 100% плащане на пътуването. Пътуващият получава разрешение за виза, което се предоставя при пристигане на летището в Бутан и визата се прави на място.

Цените не включват:
 • Виза за Индия при лично явяване в посолството – 195 лева/онлайн издаване на виза – 170 лв. (актуални цени от 18.06.2018 г.);
 • Виза за Непал – 25 щ. д. (заплаща се на летището в Катманду, необходимо е да разполагате с 2 снимки паспортен формат);
 • Бакшиши – 76 лв. (заплащат се в България);
 • Напитки;
 • Разходи от личен характер;
 • Такси за снимане с фотоапарат / видеокамера;
 • 1 час планински полет, организиран от местни авиолинии, с гледки към величествените Хималайски върхове, включително Еверест – 265 долара.

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ:
Дата летище излита каца летище
20.02.2019 София 16:00 18:20 Истанбул
20.02.2019 Истанбул 20:55 05:15 / +1 Делхи
26.02.2019 Делхи
Катманду
01.03.2019 Катманду
Паро
04.03.2019 Паро
Катманду
04.03.2019 Катманду 12:55 18:50 Истанбул
04.03.2019 Истанбул 20:10 20:25 София


ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

ТАКСИ ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА ПЪТУВАЩИЯ:
 • до 60 календарни дни преди датата на отпътуване – не се удържа такса
 • от 59 до 30 календарни дни преди датата на отпътуване – удържа се такса в размер на внесения депозит
 • от 29 до 20 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на 85% от общата сума на туристическия пакет
 • по-малко от 19 календарни дни преди датата на отпътуване до деня на отпътуване – таксата е в размер на 100% от общата сума на туристическия пакет
Ако посочените срокове не противоречат на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети.

МИНИМАЛЕН БРОЙ ЗАПИСАНИ УЧАСТНИЦИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПЪТУВАНЕТО:
 • Всички самолетни екскурзии се осъществяват при минимум 10 туриста. В случай че минималният брой записани участници за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията:
 • 20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност по-голяма от 6 дни
 • 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
 • 48 часа преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност по-малка от 2 дни.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
 • Валиден задграничен паспорт минимум 6 месеца от датата на напускане на страната
 • Виза за Индия, виза за Непал и виза Бутан
 • Подписване на договор за организирано пътуване

ПЛАЩАНИЯ:
 • Депозит в размер на 50%
 • Пълно плащане – 30 дни преди датата на заминаване
 • Плащанията се извършват в офисите на туроператора в лева или с дебитна/кредитна карта или по банка.

ЗАБЕЛЕЖКИ:
 • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност
 • Здравни изисквания: няма специални здравни изисквания
 • Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им е отказана туристическа виза, където се изисква такава
 • Туроператорът не носи отговорност за загубата на багаж по време на полетите.
 • Паспортни и визови изисквания: за пътуване до Индия, Непал и Бутан е необходимо да притежавате международен паспорт, валиден 6 месеца от датата на връщане, както и входна виза. Необходими документи за издаване индийска виза - 2 снимки 5.08 см х 5.08 см и попълнена декларация по образец.
Виза за Непал – издава се и се заплаща на летището в Катманду, необходимо е да разполагате с 2 снимки паспортен формат.
Условия за издаване на виза за Бутан: до 4 седмици преди пътуването се предоставя цветно копие от задграничния паспорт и е нужно 100% плащане на пътуването. Пътуващият получава разрешение за виза, което се предоставя при пристигане на летището в Бутан и визата се прави на място.
 • Застраховката, включена в туристическия пакет, покрива разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и транспортни разходи от мястото на злополуката (заболяването) до най-близката болница, разходи за лекарства и медикаменти при извънболнично лечение, както и за репатриране.Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ осигурява денонощна помощ чрез асистанс обслужване на български език и гарантира 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит на отговорност, без самоучастие на застрахованите лица
 • Информация относно отпътуването (сборен час и място, име и телефонен номер на водача на пътуването) ще получите до 7 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или телефон
 • Гарант на "Дрийм Холидейс" по смисъла на чл. 42 от Закона за туризма е застрахователна компания ЗАД "Армеец" АД, застрахователна полица № 19 100 1315 0000824473 от 08.01.2019 г.
 • Туроператорът предоставя възможността на клиента да сключи застраховка „Отмяна на пътуване“, застраховка за разходите за съдействие, включително при репатриране, както и за случаите на злополука, болест или смърт със ЗАД „Армеец“ АД до 5 дни след сключване на договор.
 • Местна валута: индийска рупия, непалска рупия, бутански нгултрум.


ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА:
Град Брой нощувки Име хотел
Агра, Индия 1 Howard Plaza The Fern или подобен, www.howardplazaagra.com
Джайпур, Индия 2 Park Regis или подобен, www.parkregisjaipur.in
Делхи, Индия 2 Piccadilly - Janakpuri или подобен, www.piccadilyhotels.com
Катманду, Непал 3 Grand или подобен, www.grandhotelnepal.com
Тхимпху, Бутан 1 Ariya или подобен, www.ariyabhutan.com
Паро, Бутан 2 Ravens Nest Resort или подобен, www.hotel.bt/hotels-in-paro/ravens-nestИЗБЕРИ ХОТЕЛ